Wanneer u wilt dat uw nalatenschap geregeld wordt zoals u het voor ogen heeft, moet u iemand aanwijzen die dit voor u regelt. U doet dit via een testament dat u laat opstellen door een notaris. Daarin wijst u een (of meedere) executeur(s)aan, die uw nalatenschap afwikkelt zoals u dat in uw testament heeft laten opstellen. Op die manier heeft u grip op hetgeen er gebeurt na uw overlijden. De executeur mag een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet. In principe kunt u iedere (rechts)persoon aanwijzen als executeur.

Contact opnemen

Het is raadzaam om degene die u wilt aanstellen als executeur vooraf te benaderen. Een executeur is een lange tijd bezig met een nalatenschap (gemiddeld tussen de 50 en 60 uur), dus hij of zij moet hiervoor ook de tijd hebben en hoeft de functie niet te aanvaarden. In dat geval wordt uw nalatenschap nog niet geregeld zoals u dat voor ogen heeft.

Contact opnemen

Wanneer u een executeur gaat aanstellen, is het verstandig om iemand te kiezen die enig financieel inzicht heeft. De afwikkeling is grotendeels een financiële kwestie en dan is het fijn als de executeur hier verstand van heeft of tenminste feeling mee heeft.

 

Contact opnemen

Het kan voorkomen dat u binnen uw familie niemand heeft waar u deze taak aan kunt toevertrouwen. In dat geval kunt u iemand uit uw vriendenkring aanwijzen die dit voor u gaat verzorgen. Als ook dat niet tot de mogelijkheden behoort, dan kunt u ook ons aanwijzen. Family Capital Trust is NOVEX-geregistreerd en bevoegd om dit voor u uit te voeren. Ook wanneer u uw familieleden wilt ontlasten en/of conflicten wenst te vermijden kunt u ons of een externe executeur aanwijzen.

Contact opnemen

Uw kijk op de wereld kan een heel andere zijn dan die van uw erfgenamen. Dat komt regelmatig voor, vooral bij omvangrijke vermogens. Dan kunt u uw wil nu laten vastleggen in uw testament, maar daarmee brengt u uw partner misschien in een lastig pakket als het ooit zo ver is. In die gevallen kunnen we ook nu al met u een familiegesprek aangaan. Dan is iedereen op de hoogte van uw voornemens en beweegredenen. Zo legt u geen druk bij uw partner en laat u achteraf niemand met vraagtekens achter. Dat is goed voor alle betrokken partijen.

Contact opnemen

Wanneer u een executeur aanstelt die niet tot de erfgenamen behoort, dan hoeft deze niet samen te werken met de erfgenamen. U bepaalt in uw testament of dit moet gebeuren of juist niet. Vaak wanneer men verwacht dat de erfgenamen niet krijgen waar ze denken recht op te hebben, is het verstandig om dit vooraf goed vast te leggen. De executeur zal wel in alle gevallen rekening en verantwoording moeten afleggen aan de erfgenamen.

Contact opnemen

In uw testament kunt u vastleggen wat de bevoegdheden van uw executeur zijn. U kunt dus ook meerdere executeurs aanstellen, ieder met een andere taak. De drie meest voorkomende executeurs zijn;
De uitvaartexecuteur. De naam geeft het al aan, deze executeur regelt alleen uw begrafenis of crematie en heeft verder geen taken.
De beheerexecuteur. Deze heeft de taak om de nalatenschap te beheren en eventuele schulden te voldoen. Hij of zij inventariseert de bezittingen en schulden, regelt de administratie, doet de betalingen en informeert de erfgenamen. De beheerexecuteur mag alleen de nalatenschap beheren en niet verdelen onder de erfgenamen.
De executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Deze mag alles rondom uw nalatenschap regelen. Denk dan aan zaken als de verkoop van uw bezittingen en het verdelen van de nalatenschap tussen de erfgenamen.

Contact opnemen
“Ik had toch best veel zorgen over de afwikkeling van mijn nalatenschap. Gelukkig heb ik het nu goed geregeld voor mijn gezin en familie.”

Interessante nieuwsberichten

Actief vermogensbeheer is een relatief begrip
20 februari, 2019

In dit artikel geven we aan hoe wij van FCT voor onze relaties te werk gaan bij het selecteren van vermogensbeheerders. In de afgelopen jaren hebben wij over het presteren van de relevante banken…..

LEES MEER
Beleggen in de BV wordt aantrekkelijker
15 november, 2018

Het aantal verkopen van ondernemingen neemt fors toe, evenals de betaalde koopsom. In vrijwel de meeste situaties is het de houdstervennootschap (de BV) die de koopsom ontvangt.

LEES MEER

Direct in contact

  • Peter Seuren Partner

Heeft u een vraag, wilt u meer informatie of een keer vrijblijvend kennis met ons maken om te zien of wij iets voor u kunnen betekenen? Vul dan uw gegevens in en we nemen spoedig contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.