Pensioen in eigen beheer: haast geboden!

Sinds 2017 is het opbouwen van pensioen in de eigen bv als (DGA) directeur groot aandeelhouder niet meer mogelijk.

Eerder schreven we hier al over, zie https://familycapitaltrust.nl/nieuws/pensioen-DGA-eigen-beheer-ten-einde-2017

Het al opgebouwde pensioen voor die periode kan worden bevroren. Dit betekent dat het pensioen niet verder wordt verhoogd, behalve met de in de pensioenbrief geregelde indexatie. Het is een publiek geheim dat de belastingdienst überhaupt van pensioen in de BV af wil. Veel te complex en arbeidsintensief voor de belastingdienst.

Dit was reden twee alternatieven te bieden:

  1. Afkoop van het pensioen met een aflopende korting. De korting voor 2017 bedroeg 34,5%, voor 2018 25% en voor 2019 is deze nog 19,5%. Om een snelle afkoop te stimuleren was de korting in 2017 het hoogst. Afkoop nu is dan ook aanzienlijk minder aantrekkelijk.
  2. Een andere mogelijkheid voor de DGA die niet wil of kan afkopen, is gebruik te maken van de mogelijkheid het pensioen om te zetten in een oudedagsvariant (ODV). Dit kan ook alleen nog in 2019. Mogelijk voordelen kunnen zijn:
  • Meer ruimte voor dividenduitkeringen, omdat de ODV wordt gewaardeerd tegen de fiscale waarde. Bij pensioen is dat de (veel) hogere commerciële waarde.
  • Meer ruimte voor dividenduitkeringen kan ook handig zijn om leningen van de BV in te perken. Dit ook gezien de mogelijke komst van wetgeving in 2022, welke lenen van de BV ontmoedigt.
  • Het opheffen van de BV met een ODV is in beginsel eenvoudiger dan met een pensioenvoorziening.

Wat voor uw situatie het beste past, behoeft maatwerk. Ook zijn er de nodige formaliteiten. Raadpleeg hiervoor een specialist. Als u nog iets wenst te doen is haast geboden!

U heeft immers nog maar tot 31 december 2019 de tijd.

 

Peter Seuren

Partner Family Capital Trust